Kapcsolataink

A zenekar nem tarthatna itt Martonvásár két testvérvárosának, Baienfurtnak és Saint-Avertinnek, ill. zenekaraiknak a segítsége nélkül, akik mind szakmailag, mind anyagilag (pl. kották, hangszerek) támogatták a martonvásári zeneoktatást és a fúvószenekart is a kapcsolatok kialakulásától fogva. A baienfurti zenekar elõször 1986-ban járt nálunk egy koncert erejéig; akkor még néptáncosaink fogadták õket. A jó hangulatú koncert után közös vacsorára invitálták a zenészeket, és a baienfurtiak olyan szép emlékekkel tértek haza, hogy nem sokkal késõbb felkeresték a község vezetõit, és megindult a testvérvárosi kapcsolat hivatalos kiépítése.

A települések vezetõi mellett a martonvásári fúvószene sokat köszönhet Franz Riedingernek és Kurt Frankenhausernek, aki Németországot járva alpesi kürtjén játszik és a hozzá befolyt pénzbõl a martonvásári fúvósok hangszerbeszerzéseit támogatja. Kurt Frankenhauser alpesi kürtjátékát a zenekar legutóbbi baienfurti útján élõben is megcsodálhatta.

Saint-Avertinnel 1994-ben kezdõdött a kapcsolat, amikor Martonvásár gyermek-néptánccsoportja látogatott el a városba, ahol a helyi fúvószenekarral is megismerkedtek, és így a két település zenei vonalon is kapcsolatba került egymással. A kapcsolat kiépítését Charpentier de Gerando-Teleki Judit, a toursi magyar baráti kör elnöke is a kezdetektõl fogva segítette. Öt évvel késõbb, 1999-ben nyár elején már a fúvószenekar látogatott el Saint-Avertinbe, a következõ évben pedig Martonvásár látta vendégül a francia zenekart.

Martonvásár, Baienfurt és Saint-Avertin fúvósai elõször 2001-ben Baienfurtban találkoztak, akkor született meg az a hagyomány, miszerint a három zenekar kétévente közös koncertet rendez a három testvérváros valamelyikében. Ezek a fellépések kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a zenekarok egymásnak és a közönségnek is megmutathassák, mennyit fejlõdtek, mit tanultak az elmúlt években, mindezek mellett pedig a zenélés örömén keresztül nagy élményt jelentenek a közönség és a zenészek számára. A találkozókon hagyománnyá vált az is, hogy a három fúvószenekar három darabot közösen ad elõ, amelyeket a martonvásári karmester mellett a baienfurti Dieter Schneider és a saint-avertini Gérard Derieux vezényelnek. Martonvásár korábbi polgármestere, Horváth Ottó mindenben segítette a fúvószenei hagyomány fellendítését. Õ szerezte Svájcból a korábban említett piros formaruhákat. A testvérvárosi kapcsolatokat felhasználva szereplésekhez, felejthetetlen utazásokhoz segítette a zenekart. A három testvérváros fúvószenekarainak találkozója az õ emlékére, Jacques Marché kulturális attasé javaslatára jött létre.

A testvérvárosi kapcsolatok mellett a zenekar lehetõséget kapott arra, hogy a magyar fúvószenét Varsóban is népszerûsítse. A zenekar a Mûvészeti Iskola kapcsolatán keresztül 2002-ben a lengyel fõvárosban vendégeskedett az ottani mandolinzenekar meghívására. Azóta a mandolinzenekar is többször látogatást tett Martonvásáron és a fúvószenekar mellett a helyi néptáncosokkal is rendszeresen találkozik.